Slepice „vyrobí“ jedno vejce za zhruba 24 hodin. Výkonnost je měřena podle počtu snesených vajec, v průměru 0,8 vajec za den.
Barva skořápky je genetická záležitost a závisí na odrůdě slepice. Více než 60% prodaných vajec jsou vejce hnědá. Zákazník je spojuje s chovem slepic ve volné přírodě, což není pravda. Hnědá vejce nemají oproti bílým žádné přednosti a krmě barvy jsou naprosto srovnatelná.
Jak poznat čerstvé vejce
- vložte vejce do sklenice s vodou – zůstává ležet dole
- prosviťte vejce lampou. Žloutek je pěkně uprostřed a bílek má bělavou až narůžovělou barvu
- rozklepněte vejce – bílek zůstává spojen se žloutkem a neroztéká se
- oddělte žloutek do bílku – jde to velmi snadno
Značení vajec na skořápce
(údaje v závorce se mění podle skutečnosti. Poslední písmeno není povinné)
Co znamená označení vajíčka – např.:
2 CZ 1234 M
- (2) podestýlkový chov
- (CZ) pochází z Česka
- (1234) kód farmy
- (M) hmotnostní třída
Hmotnostní třída (váha) vajec
- třída S, velikost: malá, hmotnost: do 53 gramů
- třída M, velikost: střední, hmotnost: 53 až 63 gramů
- třída L, velikost: velká, hmotnost: 63 až 73 gramů
- třída XL, velikost: velmi velká, hmotnost: nad 73 gramů
Způsob chovu slepic
(3) Klecový chov
Nejrozšířenější druh chovu v Evropě i v České republice. Zvířata žijí v klecích o velikosti listu papíru formátu A4 umístěných ve velkých halách s umělým osvětlením; nemohou zobat, hrabat nebo volně běhat.
(2) Chov na podestýlce
Slepice jsou také v halách, ale mohou se volně pohybovat a mají hřady, ven se však nedostanou. Podlaha je z jedné třetiny pokryta podestýlkou ze slámy, písku nebo hoblin, slepice snášejí vejce do hnízd.
(1) Výběhový chov
Slepice žijí v halách stejně jako u podestýlkového chovu, ale musí mít volný přístup na přilehlý terén, částečně pokrytý vegetací. Do této skupiny můžeme počítat všechny domácí chovy slepic, které však nejsou pod veterinární kontrolou.
(0) Ekologický chov
Slepice žijí stejně jako u výběhového chovu, musí mít prostor k hrabání, ke snášení vajec do hnízda, popelení se, možnost hřadování a celodenní přístup do výběhu. Ekologickým způsobem, tedy bez hnojiv, musí být vyrobena i krmiva.
Čerstvá vejce a jejich skladování
- V kuchyních a gastro provozech je zakázáno skladovat vejce v přepravních obalech. Vejce je nutné přeložit do jiných skladovacích obalů.
- Vejce musí být od výrobce až po prodej konečnému spotřebiteli uchovávána v suchu, chráněna před sluncem a skladována a přepravována při nekolísavé teplotě prostředí v rozmezí nejméně plus 5 °C a nejvýše plus 18 °C.
- Čerstvá vejce lze prodávat nejpozději 7 dnů před uplynutím data minimální trvanlivosti. Se ztrátou čerstvosti se zvyšují zdravotní rizika.
Povinné značení obalů vajec
- hmotnostní třída
- datum minimální trvanlivosti
- pokyny ke skladování
- číslo třídírny – je přiděleno Státní veterinární správou a znamená schválení provozovny, která vejce třídí a balí. (Pozor – neznamená to, že vejce pocházejí z této země. Původ vajec je na skořápce)
- význam kódu producenta (může být i uvnitř obalu)
Buďte první kdo přidá komentář