Domácí limonáda s kvalitním odšťavňovačem

Jejich příprava je jednoduchá a nápoje jsou zdravé. Mohou být v nabídce v jídelnách, restauracích, barech i na pracovišti. Dnes o tom jak pracují odšťavňovače a několik receptů.

Jak pracují odšťavovače

Rozeznáváme dva druhy.

Odstředivý odšťavňovač ovoce a zeleninu nejprve najemno nastrouhá na dolní rovné části odstředivého sítka. Uvnitř odšťavovače je struhadélko, které ovoce nebo zeleninu rozmělní. Vysoké otáčky „natlačí“ nastrouhanou dužinu na boční stěny mikrosítka. Díky vznikající odstředivé síle se „vytlačí“ šťáva. Nepotřebná dužina je pak vhozena do nádoby, která je postavena vedle odšťavňovače. Šťáva vytéká do pohárku, vysušená dužina do odpadní nádoby.

Jaký odšťavňovač je pro mne vhodný?

Před nákupem si položte tyto otázky:
  • co budu nejčastěji odšťavňovat – budu vyrábět ovocné a zeleninové šťávy nebo budu častěji lisovat ovoce a listovou zeleninu
  • jaké další funkce očekávám – některé stroje mají řadu přídavných zařízení, se kterými lze mixovat, umlít zrní, apod.
  • ovoce nebo zeleninu nemusím krájet na menší kusy –  profesionální odšťavňovače mají extra široký otvor
  • jaké ovoce a zeleninu budu zpracovávat – dobrý odšťavňovač dokáže pracovat i 30 minut bez přerušení. Toto je maximální čas, který potřebujete pro přípravu běžného množství šťávy.
    Díky velmi vysokým otáčkám je vzduch vháněn do motorového bloku, který se tímto chladí. Méně kvalitní odšťavňovače je potřeba po krátkém provozu na několik minut vypnout.
  • jak často budu odšťavňovač používat – čištění a údržba je základ. Zvolte takový stroj, který budete moci snadno rozebrat, potřebné části můžete vložit do myčky nádobí
    a následně snadno složit.

Existuje celá řada modelů a výrobců s různými cenami.

Při nákupu dbejte na:

  1. čím vyšší otáčky, tím lepší. Vzniká větší odstředivá síla, která provádí odšťavňování
  2. dostatečně silný motor, který je schopen celý systém pohánět
  3. vnitřní kovové sítko, přes které je odstředění prováděno
  4. materiál odstředivé hlavice – nejlépe kovová, který dlouhodobě vydrží odstředivou sílu
  5. dostatečně silný motor, který celý mechanismus pohání
  6. pulsní impuls – potřebuje jej, pokud se cosi zasekne nebo potřebujete pouze lehké odšťavnění
  7. dostatečně velký plnící otvor, kterým ovoce nebo zeleninu vkládáte. Pokud je malý, musíte vše krájet a máte pracovní krok navíc
  8. části (kromě motoru) lze dávat do myčky nádobí
  9. snadné rozložení a zpětné složení přístroje

Jak poznám dobrý odšťavňovač

  • Pro začátek není nutné vydávat desítky tisíc korun na pořízení dobrého stroje. Odšťavňovač 700 Bartscher splňuje požadavky výkonného stroje s velmi dobrým poměrem cena – výkon.
  • Na trhu jsou také velmi levné odšťavňovače. Jejich nevýhodou je velmi krátký čas provozu, než jej musíte vypnout. Velmi často mají zajímavý design, ale provozně zaostávají.
  • Základem je výkonný motor s vysokými otáčkami a vysoce kvalitní celonerezové odstředivé struhadlo a sítko s mikrofilmem.
  • Levný odšťavňovač má zpravidla odstředivé sítko v plastovém rámečku a spodní strouhací plocha je příliš malá. Ovoce a zelenina se tak nenastrouhá dostatečně jemně a sítko neodstředí dostatek šťávy.

Několik receptů:

Ranní klasik – jablko-mrkvová šťáva

Mrkev (karotku) umyjte a očistěte. Jablka umyjte vlažnou vodou a rozčtvrťte je (pod velikosti).
Odšťavňovač zapněte na nejvyšší rychlost. Nejprve vložte mrkev (karotku) pak jablka.
Přidejte kávovou lžičku panenského olivového oleje a dobře zamíchejte.

Jogurtový nápoj s čerstvými jahodami

250 g jahod umyjte a zcela očistěte. Do mixéru dejte jahody, 125 g nízkotučného jogurtu, 125 ml mléka a 1 čajovou lžičku medu. Vše promixujte a ihned podávejte.

Vitamínová bomba – zejména v době nachlazení

Tři kiwi oloupejte a pomalu odšťavněte, stejně jako jeden pomeranč bez slupky. Tři očištěné karotky a jedno jablko odšťavněte s nejvyšší rychlostí. Můžete přidat dvě čajové lžičky oleje z pšeničných klíčků. Vše zamíchejte a ihned podávejte.

Zdroj internet

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

1 Comment

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*