Chřipkové epidemie jsou stále aktuální. Prevencí mohou být kromě léků hlavně vitamíny. Kde jinde je vzít než v čerstvém ovoci. Ideální způsobem je připravit si domácí džus. Sklenice plná vitamínů přijde v těchto měsících každému vhod.
Připravte si ovoce před odšťavněním
- Abyste dosáhli nejlepší chuti šťávy, používejte pouze čerstvé ovoce nebo zeleninu.
- Pro zpracování v lisu se nejlépe hodí jablka, ananas, pomeranče, hroznové víno, melouny, mrkev, celer, červená řepa a rajčata.
- Ovoce nebo zeleninu před lisováním důkladně umyjte.
- Ovoce a zeleninu s tenkou slupkou nemusíte loupat.
- Lehce je přetřete houbou, abyste odstranili případné znečištění nebo voskový povlak. Tlustou slupku např. z citrónu, pomeranče nebo ananasu odstraňte pomocí nože nebo škrabky.
- Ovoce s velkými peckami, jako např. mango nebo papája, předem vypeckujte, aby se nepoškodily nože.
- Pecky některých citrusových plodů mohou být hořké. Před lisováním šťávy pecky z tohoto ovoce odstraňte.
- Příliš velké ovoce a zeleninu nakrájejte na menší kousky. Ovoce nebo zeleninu s kónickým tvarem, jako např. mrkev, vkládejte do lisu užším koncem.
Tipy pro lisování a odšťavnění
- Při lisování šťávy z různého ovoce a zeleniny může být nápomocné jejich složení a lisování v různých kombinacích – např. při lisování jablek a pomerančů nejprve vylisujte měkké ovoce (pomeranče) a potom tvrdé ovoce (jablka). Takto můžete získat nejlepší šťávu.
- Jestliže lisujete šťávu z čerstvých bylin jako máta nebo petržel, vkládejte je do lisu občas, to znamená mezi kousky ovoce a zeleniny, abyste získali co největší množství šťávy; naopak lisujete-li malé množství bylin, vkládejte je zároveň s kousky ovoce nebo zeleniny.
- Ovoce obsahující škrob (banány, papája, fíky, avokádo, mango atd.) se špatně lisuje (tvořící se kaše může způsobit ucpání sítového koše). Tento druh ovoce připravte v mixéru. Pokud chcete přece jen lisovat banán, vložte jej do lisu jako první nebo druhý kousek. Smícháním se šťávou jiného ovoce bude banánová šťáva o něco lépe odtékat. Může však docházet k pěnění.
- Jestliže lisujete šťávu z drobného ovoce jako hroznové víno nebo jahody, sypte je do lisu hrstmi, nevkládejte je jednotlivě. Takto dosáhnete lepšího výsledku.
- Pamatujte na to, že červená řepa barví ostatní ovoce a zeleninu. Jestliže lisujete šťávy z různého ovoce, šťávu z červené řepy lisujte nakonec, abyste nezbarvili jiné šťávy.
- Jablečná šťáva se na vzduchu rychle zbarví dohněda. Proto do ní přidejte trochu citrónové šťávy.
- Šťávu nejlépe podávejte ihned po vylisování, protože na vzduchu postupně ztrácí chuť a výživnou hodnotu.
Zdroj: internet
Buďte první kdo přidá komentář