Vychutnejte si víno

Servírování vína má svá pravidla a víno by se nemělo nalévat do nevhodných či nevkusných sklenic. Sklenice by měla sama o sobě navodit příjemnou atmosféru a víno z ní by se nemělo jen pít, ale vychutnávat.

Nevhodné sklenice

  • barevné – zkreslují barvu vína
  • silnostěnné
  • špinavé a mokré

Druhy vína ve skle

Bílé víno:

Víno servírujeme do sklenice tvarem podobným tulipánu, štíhlejšího provedení. Má menší prostor než na červené víno a je použitelná prakticky na všechny druhy bílého vína.

Červené víno:
Též servírujeme do sklenice s tvarem tulipánu baňatějšího tvaru s mírně uzavřeným okrajem.

Růžové víno:
Vynikne ve sklenici typu zvon – dole užší a k okraji se rozšiřuje. V těchto sklenicích můžeme podávat i vína k dezertům nebo lehká ovocná vína.

Šumivé víno:
Sklenice na víno typu flétna umožňuje, aby šumivé víno perlilo. To je pro tyto nápoje charakteristické a je třeba to zachovat.

Portské víno:
Portská a sladká vína se podávají v menší sklenici na vyšší stopce.

Barikované víno:
Jeho bohaté aroma musí mít čas se rozvinout, proto k servírování používáme velké kalichovité sklenky.

Jak si víno vychutnat?

Sklenici naplňte do třetiny a kruhovitým pohybem pak sklenici tzv. zavíníte. Přičichněte a vychutnávejte aroma vinného moku.

Dekantace

Při této činnosti se víno přilévá z láhve do dekantéru nebo karafy za účelem oddělení sedimentu na spodku láhve, který vznikl ležením láhve v archívu. Dekantují se především starší červená vína, ale také bílá vína za účelem provzdušnění.

mm
About Lucie Studená 63 Článků
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*