I když listové saláty nemají velkou výživovou hodnotu, to co je činí z hlediska jídelníčku důležitými, je vláknina, která při průchodu zažívacím ústrojím „masíruje“ jeho stěny, a tak podporuje jeho činnost. Nahořklé látky výrazně ovlivňují proces trávení.
Jsou důležitým zdrojem vitaminu C, K, vitaminů skupiny B, provitaminu A, draslíku, hořčíku a kyseliny listové. Jejich množství se v jednotlivých druzích liší.
Vliv salátů na zdraví lidského organismu
Hlávkový salát je oblíbený nejen pro jeho osvěžující chuť, ale také pro účinky na zdraví. Saláty
- Posilují imunitní systém
- Zvyšují výkonnost svalů
- Posilují srdce
- Zvyšují přísun kyslíku do buněk
- Zlepšují zužitkování bílkovin
- Uvolňují zácpu
- Jsou vhodné při dietách
Jak správně postupovat při úpravě salátu
- Vybíráme si vždy jen kvalitní a čerstvé rostliny.
- Saláty rozdělíme na jednotlivé listy a odstraníme košťál.
- Listy opatrně omyjeme v ruční odstředivce na saláty a vložíme do mísy, nemačkáme je.
- Necháme je okapat na sítu nebo použijeme odstředivku na salát.
- Lístky podle potřeby natrháme na menší kousky, nekrájíme je, protože při styku s železem se ničí vitaminy.
- Salát doplníme dresinkem až těsně před podáváním, aby nezvadl a neztratil křehkost.
Jak poznám, že je salát čerstvý?
Podle zabarvení košťálu. Pokud je hnědý, není salát nejčerstvější. A také vidíme na první pohled, zda jsou listy zvadlé, potrhané.
Jak skladovat saláty
- Saláty před uložením neomývejte, až těsně před zpracováním.
- udržujte ve vlhkosti třeba navlhčenou utěrkou, přehozenou přes mísu
- skladujte v dolní části lednice
*)zdroj: internet
Buďte první kdo přidá komentář