Brambory pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z její západní části v oblasti dnešního Peru. Po dobytí incké říše Španěly v první polovině 16. století putovaly do Evropy kromě mnoha tun zlata a stříbra i některé exotické rostliny, mezi nimi i brambory. Roku 1565 dostal první větší zásilku brambor z Cuzca jako dar španělský král Filip II.
Brambory na 100 způsobů
Začátky pěstování brambor u nás ale nebyly nijak slavné. Provázela je velká nedůvěra. Lidé dokonce nejdříve zkoušeli jíst bobulové plody brambor namísto hlíz.
Brambory měly a mají v gastronomii stále velké využití. Přidávají se do knedlíků, do placek, mohou se péci ve slupce, vařit ve vodě nebo v páře, rychle opékat na pánvi nebo dát na plech a opékat v troubě, či smažit ve fritéze jako hranolky. Způsob jejich zpracování je široký.
Nákup a skladování
- Brambory by se měly uchovávat na tmavém, chladném a suchém místě, při teplotě nad 10 °C. Pokud jsou vystaveny světlu, vytvoří se na nich zelené skvrny, které mohou být jedovaté. Jestliže jsou brambory ve vlhku, zplesnivějí, proto je třeba zajistit ve skladovacím prostoru větrání.
- Brambory se sice dají ve správných podmínkách skladovat několik měsíců, postupně se však ztrácejí živiny. Nové brambory by se měly konzumovat co nejdříve, nejvýš za 2-3 dny.
Příprava a vaření
- Většina minerálů a vitaminů je v bramborách obsažena těsně pod slupkou. Je tedy lepší jíst je se slupkou, než je loupat.
- Nové brambory by se měly umýt pod tekoucí vodou, starší brambory oškrábat.
- Jestliže brambory loupete, používejte škrabku, která oloupe jen velmi tenoučkou vrstvu.
- Před vařením je ponořte do hrnce s vodou. Je však nejlepší je uvařit okamžitě, aby nedošlo ke ztrátě vitaminu C.
- Opravdové nové brambory se často loupou velmi snadno, někdy stačí je jen promnout v ruce. Dobré nové brambory poznáte podle toho, že se z nich slupka snadno sloupne. Ostrým loupacím nožem ji seškrábněte a vařte v nepříliš velkém množství vody, jen aby byly ponořené.
Druhy brambor
Existuje více než 400 druhů brambor. Většina z nich však není běžně dostupná v obchodech a slouží jen pro spotřebu svých pěstitelů. Brambory se rozlišují podle druhu na „nové“ a „staré“ brambory.
Nové brambory jsou ty, které se sklízejí, když jsou malé a mladé. V obchodech se objevují od května a jsou menší, nasládlejší a pevnější než brambory sklízené později.
Alex – tento druh dánských brambor se dá dobře pěstovat doma na zahradě. Brambory s hladkou lojovitou konzistencí a jemnou chutí jsou dobré do salátů a hodí se pro všechny typy úpravy.
Persey Royals – často to bývají první nové brambory v sezóně. Již přes sto let se dovážejí z ostrova Persey a jsou velmi oblíbené. Mají ledvinový tvar, pevnou dužinu a charakteristickou chuť. Výborné jsou uvařené ve vodě nebo v páře a podávané s máslem a trochou čerstvě nasekané petrželky.
„Staré“ brambory – jde o odrůdy brambor, které jsou k dostání po celý rok a mohou se skladovat řadu měsíců.
Bel rus – stejnoměrné, dlouhé, hladké brambory mají tmavou, silnou, kožovitou slupku a krémově zbarvenou dužinu. Jsou výborné zapékané a vařené v páře, kožovitá slupka na upečených bramborách křupe.
Desirée – brambory s narůžovělou slupkou a jemnou, měkkou dužinou. Hodí se pro nejrůznější kuchyňskou přípravu (vaření, pečení a opékání).
Maris Piper – velmi rozšířený druh brambor je je vhodný pro všechny druhy přípravy – pečení, hranolky, vaření a na kaši. Mají světlou hladkou slupku a krémově bílou dužinu.
Nicola – oválné brambory s hladkou nažloutlou slupkou a temně žlutou lojovitou dužninu výborné máslové chuti. Jsou to brambory pro všestranné použití a obzvlášť vhodné jsou do salátů.
Buďte první kdo přidá komentář