Až tísíc vůní

Nechce se ani věřit, že ve vůni kávy cítíme zem, medikamenty z lékárny, ale i vůni medu či karamelu. Bude se nám lépe hodnotit chuť kávy? Na světě bylo zatím identifikováno přibližně osm set až tisíc rozdílných kávových chutí.

Čtyři druhy chutí kávy

  • Roasted coffee (pražená káva)
  • Chocolate-like (chuť podobná čokoládě)
  • Flowery (květnatá)
  • Fruity & toasted bread (chuť ovocného a opékaného chleba)

Jak se káva degustuje

  • Vsypte 7 g kávy do nahřátého šálku. Přičichněte a zkuste zhodnotit převládající aroma jednotlivých druhů kávy. Své poznatky si zapište.
  • Kávu zalijte vodou z konvice o teplotě do 90 °C a všechny šálky zamíchejte.
  • Dříve než kávu začnete ochutnávat, je třeba hladinu kávy očistit: Dvěma polévkovými lžícemi zkříženými přes sebe pomalu přejíždějte od jednoho okraje šálku ke druhému.
  • Samotná degustace nespočívá v konzumaci kávy, ale ve zvláštním rychlém vysrknutí doušku kávy ze lžíce. V ústech se pak snažíme rozeznávat jednotlivé druhy chutí: slanou, sladkou, kyselou, umami a hořkou.
  • Kávu následně vyplivneme do připraveného kalíšku.

Kolo kávových vůní a chutí

Informace o příchuti kávy vzniká spojením chutě a vůně. Vzniklo tzv. kolo kávových chutí a vůní, které nám více přiblíží svět kávy.

kolo_chuti_vuni_prichuti_kavy

Pozitivní aromata kávy

  • Vanilka – teplá, smyslná, mírně máslová s překvapivě silným zápachem z vanilkových lusků
  • Toast – mírná vůně toastového chleba, která je znamením obratného pražení
  • Med – připomíná květ vonící medem
  • Kávový květ – sladká vůně bílých květů kávovníku s názvem Arabian Jasmin
  • Pražená káva – svůdný a přesvědčivý znak čerstvě pražené kávy
  • Karamel – vůně evokující karamel grilovaný s ananasem a jahodami

 

Negativní aromata kávy

  • Zemitá – charakteristická vůně čerstvě vykopané zeminy, půdy po bouři
  • Slámová – pronikavý zápach stonků obilovin stojících v polích po sklizni
  • Bramborová – vůně vařených brambor
  • Cedrová – krásné, svěží aroma neošetřeného dřeva je téměř totožné s ořezanou tužkou
  • Kouřová – vůně vydávaná určitými typy dřeva a pryskyřic při hoření
  • Po lécích – tato vůně je často popisována jako chlorid s nádechem pepře

*)zdroj: internet

připravil: Eva Povová

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*