Nechce se ani věřit, že ve vůni kávy cítíme zem, medikamenty z lékárny, ale i vůni medu či karamelu. Bude se nám lépe hodnotit chuť kávy? Na světě bylo zatím identifikováno přibližně osm set až tisíc rozdílných kávových chutí.
Čtyři druhy chutí kávy
- Roasted coffee (pražená káva)
- Chocolate-like (chuť podobná čokoládě)
- Flowery (květnatá)
- Fruity & toasted bread (chuť ovocného a opékaného chleba)
Jak se káva degustuje
- Vsypte 7 g kávy do nahřátého šálku. Přičichněte a zkuste zhodnotit převládající aroma jednotlivých druhů kávy. Své poznatky si zapište.
- Kávu zalijte vodou z konvice o teplotě do 90 °C a všechny šálky zamíchejte.
- Dříve než kávu začnete ochutnávat, je třeba hladinu kávy očistit: Dvěma polévkovými lžícemi zkříženými přes sebe pomalu přejíždějte od jednoho okraje šálku ke druhému.
- Samotná degustace nespočívá v konzumaci kávy, ale ve zvláštním rychlém vysrknutí doušku kávy ze lžíce. V ústech se pak snažíme rozeznávat jednotlivé druhy chutí: slanou, sladkou, kyselou, umami a hořkou.
- Kávu následně vyplivneme do připraveného kalíšku.
Kolo kávových vůní a chutí
Informace o příchuti kávy vzniká spojením chutě a vůně. Vzniklo tzv. kolo kávových chutí a vůní, které nám více přiblíží svět kávy.
Pozitivní aromata kávy
- Vanilka – teplá, smyslná, mírně máslová s překvapivě silným zápachem z vanilkových lusků
- Toast – mírná vůně toastového chleba, která je znamením obratného pražení
- Med – připomíná květ vonící medem
- Kávový květ – sladká vůně bílých květů kávovníku s názvem Arabian Jasmin
- Pražená káva – svůdný a přesvědčivý znak čerstvě pražené kávy
- Karamel – vůně evokující karamel grilovaný s ananasem a jahodami
Negativní aromata kávy
- Zemitá – charakteristická vůně čerstvě vykopané zeminy, půdy po bouři
- Slámová – pronikavý zápach stonků obilovin stojících v polích po sklizni
- Bramborová – vůně vařených brambor
- Cedrová – krásné, svěží aroma neošetřeného dřeva je téměř totožné s ořezanou tužkou
- Kouřová – vůně vydávaná určitými typy dřeva a pryskyřic při hoření
- Po lécích – tato vůně je často popisována jako chlorid s nádechem pepře
*)zdroj: internet
připravil: Eva Povová
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook
Buďte první kdo přidá komentář