Domácí pečivo

První doklady o obilí pro účely stravování se vztahují až k samému počátku zemědělství. Podstatným milníkem v historii pečiva byl přechod od pečení na kameni k vynálezu pece.

Pec přinesla především vyšší teploty, rovnoměrnější pečení, trvalejší teplo a v neposlední řadě také vyšší účinnost a úspory energie, paliva.
Za hlavní evropské obiloviny pro potraviny lze označit žito a pšenici. S postupem doby je vidět nárůst podílu využívání pšenice na úkor žita. Podíl světlého pšeničného pečiva se dlouhodobě zvyšuje.

S módou racionální výživy v západním světě lze pozorovat znovuobjevování tmavého pečiva, tedy žitné mouky a dalších alternativ.

Výroba domácího pečiva zpravidla není finančně výhodnější než jeho zakoupení v obchodech. Jedná se však o chutnější variantu, kterou každý zákazník restaurace jistě ocení. Zkuste k polévce připravit vlastní rohlíky nebo housky.

Pečeme domácí rohlíčky

Ingredience (12 ks pečiva):
půl kostky droždí, lžička cukru krupice, 300 ml polotučného mléka, lžička soli, 500 g hladké mouky, 1 celé vejce, 1 žloutek, 2 lžíce oleje – rozpuštěného másla, na posypání vybereme podle chuti sezamové semínko, mák, kmín, papriku nebo hrubou mořskou sůl

Postup:

  • Připravte si kvásek. Do mísy nalijte cca 50 ml teplého (ohřátého) mléka, přidejte droždí, špetku soli a lžíci cukru. Mísu přikryjte utěrkou a nechte odležet v teple asi půl hodiny.
  • Do větší mísy nasypte mouku a osolte ji. Poté přilijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a důkladně promíchejte.
  • Těsto je možné připravit den předem. Stačí ho poté obalit potravinářskou fólií a na noc umístit do chladničky.
  • Těsto lehce poprašte hladkou moukou a nechte asi půl hodiny vykynout. Až těsto vykyne, vyndejte ho na pracovní desku posypanou moukou.
  • Pokud chcete udělat housky, těsto si rozdělte na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojte ještě na tři menší dílky. Vyválejte z nich delší prameny a začněte plést copánky.
  • Pokud jste se rozhodli pro rohlíky, válečkem rozválejte z těsta tři kulaté placky. Každou nožem rozkrájejte čtyři trojúhelníky, které postupně zarolujte. Začněte od nejširší strany, přejděte až k cípku ve středu. Pečivo můžeme posypat podle chuti hrubozrnnou mořskou solí, kmínem, sezamovými semínky, sladkou paprikou nebo provensálským kořením, které pečivo krásně ovoní.
  • Pečivo přesuňte na plech vystlaný papírem na pečení, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte pár minut odležet. Poté ho vložte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte asi 20 minut.

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*