Jinak Valpuržina nebo Beltine je noc z 30. dubna na 1. května. Jde o starý, ale dodnes živý lidový zvyk. Lidé se scházejí u zapálených ohňů a slaví příchod jara.
Noc z 30. dubna na 1. května byla dříve pokládaná za noc magickou. Lidé věřili, že se v tuto noc slétají čarodějnice na čarodějnický sabat. Otevírají se jeskyně s poklady.
Zvyky a tradice
- Na ochranu před čarodějnicemi se kolem stavení a chléva pokládaly narýpané drny, ostnaté pruty, stavení se kropilo svěcenou vodou
- Na vyvýšených místech se pálily ohně, postupně se z toho stalo „pálení čarodějnic“
- Zapalovala se smolná košťata, která se vyhazovala do výšky, přeskakovalo se ohniště
- Vyráběli se hadrové čarodějnice, které se pálily na hranicích nebo se házely do řeky
- Lidé u sebe nosili křesťanské předměty (křídu, hostii, květ z kapradí aj.)
- V některých krajích se místo pálení čarodějnic upaluje Morana, pohanská bohyně smrti
- Dodnes se také staví májka jako oslava života
Poctivý špekáček
Až budete opékat špekáček na ohni, nezapomeňte vybrat ten nejlepší. Levné špekáčky obsahují hodně soli, dochucovadel, sójové bílkoviny, mouku, barviva, konzervanty aj. škodlivé látky. Kvalitní maso je nahrazeno nekvalitními náhražkami.
- Špekáček má obsahovat alespoň 40% masa
- Obsah tuku nesmí překročit 45%
- Barva špekáčků by měla být lehce narůžovělá
- Cítit bychom měli česnek, pepř a muškátový oříšek
Jak pečeme?
- Nařízneme do kříže z obou stran cca do jedné třetiny
- Neopékáme přímo na ohni, pouze v proudu horkého vzduchu, špekáček se tím rovnoměrně propeče
- Při pečení otáčíme a opékáme do zlatova, nikoliv do černa
- Spálenou část NIKDY nekonzumujte
- Jako přílohu použijeme chléb, grilovanou zeleninu, kyselé okurky, hořčici
- K servírování využijeme papírové tácky
Buďte první kdo přidá komentář