Grilování masa a zeleniny je nejstarší úprava pokrmů. Od objevení ohně a zahřívání kamenů, jak ukazují dějiny. Při grilování však nastávají chemické změny, které v roce 1912 vypozoroval francouzský chemik Louis Camille Maillard.
Co se děje s masem při grilování
- Šťáva zůstává v mase
Smyslem grilování je položit maso na zdroj tepla o velmi vysoké teplotě, minimálně 175 – 180 °C.Bílkoviny na povrchu masa se srazí a to se tak uzavře. Uvnitř zůstává šťáva z masa i se všemi svými chuťovými a výživnými vlastnostmi.
Uhlovodany v mase karamelizují a vznikne křupavá kůrka.
- Tuk z masa odtéká,
ale pouze ten, který je mezi buňkami na mase. Grilování je tak nízkokalorická a chutná příprava pokrmů. - Otáčení masa
Příliš často maso neotáčejte. Moc mu to neprospívá. Položte na gril, nechte zatáhnout, otočte, povrch se opět zatáhne a maso dogrilujte s maximálně ještě jedním obrácením. Do masa nepíchejte, použijte grilovací kleště. - Rakovina z grilování
Při grilování a pečení masa dochází k reakci aminokyselin a určitých uhlovodanů. Jestliže tuk, marináda nebo šťáva kape do ohně nebo na plynový hořák, vznikne jeho shořením benzopyren, který je škodlivější než cigaretový kouř.
Grilujte zdravěji
U otevřeného ohně je vhodné, aby zdroj tepla nebyl přímo pod masem, ale poněkud stranou. Grilovat lze také v hliníkových miskách, které potravinu ochrání.
Plynové grily
Svoje zdraví a zdraví svých hostů ochráníte, pokud používáte plynové grily, u kterých je nad plynovými hořáky ochranný rošt bránící stékání tuku a marinády do plamene.
Optimální sestava v plynovém grilu je:
- tuková vana pod hořáky (před grilováním nalijte trochu vody, lépe se pak čistí
- ochrana hořáků
- horní rošt z nerezu nebo ze železa
Elektrické grily
Pokud grilujete v menším množství a příležitostně, použijte elektrický sklokeramický gril Bartscher. Jeho výhodou je velmi rychlé rozehřátí grilovací desky do pěti minut a snadné čištění. Všechny elektrické grily jsou vyrobeny tak, že tuk a šťáva stéká do tukového zásobníku, který po skončení snadno vymyjete.
Teplo zdola i ze shora
Při grilování na klasickém grilu, přivádíme teplo jenom zespoda.
Kontaktní gril Panini, ale i jiné kontaktní grily, griluje zdola i shora najednou. Grilování se tak velmi urychlí.
Čistota především
Po skončení grilování gril vždy dokonale očistěte. Pouze profesionální čistící prostředek na grily a pánve odstraní zbytky tuků a připálenin.
Připravil: Petr Gočál
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook
Buďte první kdo přidá komentář