Správné skladování masa

Maso podléhá rychlé zkáze. Jeho skladování je třeba věnovat větší pozornost. Maso je choulostivé na změny teplot.

Nakupujte nejčerstvější možné maso. Čerstvé maso lépe chutná a má delší trvanlivost. Pokud kupujete balené maso, zkontrolujte si vždy štítek s datem spotřeby. Čerstvější maso obvykle bývá v obchodech vzadu, protože prodavači se snaží zbavit staršího.

Skladujeme maso

  • maso se snažíme co nejrychleji dopravit do místa určení
  • syrové maso je nutné skladovat zvlášť. Do chladničky se ukládá tak, aby z něj nekapala šťáva
  • Pokud se maso nechystáte zmrazit, je vhodné ho zpracovat do dvou dnů od nákupu. V závislosti na druhu masa vydrží v chladničce 2 – 4 dny.

Trvanlivost chlazeného masa:

  • Kotlety: 2 – 4 dny
  • Mleté maso: 1 – 2 dny
  • Pečeně: 2 – 4 dny
  • Steaky: 2 – 4 dny
  • Dušené maso: 1 – 2 dny
  • Drůbež: 2 – 3 dny

Mrazíme maso

  • Před uložením do mrazničky je vhodné maso správně zabalit. Pro zabalení je ideální vakuovací balička, která z balení odsaje veškerý vzduch. Pokud není k dispozici, postačí nám potravinová fólie, obalte ji důsledně okolo masa tak, aby nevznikly žádné vzduchové kapsy. Doporučuje se zabalit maso do více vrstev, aby nehrozilo možné spálení mrazem. Balení zajistěte tak, aby se neuvolnilo nebo nezačalo rozbalovat.
  • Označte každý balíček datem. Poté praktikujte metodu FIFO („first in, first out“), aby nedošlo ke zbytečnému znehodnocení produktů.
  • Před mrazení je třeba maso vždy umýt a osušit.

Trvanlivost mraženého masa:

  • hovězí: 6 měsíců
  • jehněčí: 6 měsíců
  • telecí: 4 měsíce
  • čerstvé vepřové: 4 měsíce
  • drůbež: 4 měsíce
  • mleté hovězí: 6 měsíců
  • mleté jehněčí: 6 měsíců
  • kořeněné klobásky: 2 měsíce
  • ryby: 6 měsíců

Maso nevhodné ke zmrazení

Krájené maso (např. slanina) by mělo být mrazené pouze, pokud je vakuově balené. Pokud není, může se během několika dnů nebo týdnů začít kazit a zapáchat.

Rozmrazování masa

  1. Nenechávejte potraviny rozmrznout při pokojové teplotě, dlouhá doba rozmrazování podporuje růst škodlivých bakterií.
  2. Proces rozmrazování by měl být co nejkratší. Ideální volbou je mikrovlnná trouba.
  3. Rozmrazené maso by mělo být skladováno ve spodních patrech chladničky. Odkapávající šťáva tak nebude stékat na ostatní potraviny.
  4. Rozmrazované maso by mělo být uvnitř neprodyšného obalu. Tímto způsobem se do něj nedostanou bakterie z okolního prostředí.
  5. Pro rozmrazování není vhodné používat horkou vodu.

zdroj internet

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*