Snažíme se správně jíst v restauraci netradiční jídla jako humry, mušle, šneky nebo ústřice, na které se podávájí speciální příbory. U běžných jídel se nad jejich konzumací nepozastavujeme, přitom i pečivo si zasluhuje u stolu svoji správnou konzumaci.
Pečivo
- pečivo v misce leží vždy po levé ruce hosta, stolovníka
- pečivo z košíku přendáme na dezertní talířek
- není vhodné celé pečivo namazat a ukusovat
- láme se na malé kousky, které vkládáme do úst
- teprve odlámané kousky mažeme, nebo jimi nabíráme sousto
- pečivem lze vytřít talíř
Vajíčka
- vajíčka naměkko vkládáme špičkou nahoru do speciálního kalíšku nebo mističky, odstraníme opatrně špičku a malou lžičkou vyjídáme obsah
- vejce natvrdo loupeme celá, půlíme a jíme vidličkou
- na míchaná vajíčka používáme dezertní vidličku
- hemenex jíme klasickým příborem
Polévky
- polévka je tekutina, sklízí se a podává zprava (jako nápoje)
- pokud polévku nabíráme z polévkové mísy, necháváme hluboký talíř na stole
- hluboké talíře ani misky při konzumaci nezvedáme
- horkou polévku nefoukáme, necháme trochu vystydnout
- lžíci neseme k ústům zvolna a rozvážně a sedíme přitom rovně
- polévku nesrkáme
- dlouhé nudle nakrájíme nejprve lžící na menší kousky, rovněž knedlíčky nebo delší zeleninu
- necinkáme lžící o dno talíře, ponecháváme trochu polévku na dně
- vývar z bujon šálku můžeme vypít, lžíci pokládáme na podšálek
Kompoty
- kompoty jíme lžičkou, pecky vkládáme zpět na lžičku a odkládáme na talířek
Špagety
- špagety bývají servírovány i jako předkrm
- nejí se kompletním příborem, ale jen vidličkou, na které je navineme
- je nepřijatelné „vsrkávat“ špagety do pusy
*zdroj internet
Buďte první kdo přidá komentář