Řecká kuchyně

Řecká kuchyně patří mezi jednu z nejzdravějších, díky hojně používané čerstvé zelenině, velmi kvalitnímu olivovému oleji, velkému množství ryb a mořských plodů, ovčímu sýru a libovému masu (nejvíce je rozšířeno jehněčí, ale také kozí a telecí).

Pokud si chcete pochutnat, vyhněte přeplněným přístavním restauracím s „úžasným“ výhledem na koráby a vydejte se do postranních uliček. Zde objevíte napolo ukryté a voňavé taverny. Jídelní lístek vám bude dozajista předložen i v anglickém jazyce, takže nemusíte mít obavy, že nepoznáte, co si objednáváte (což se vám může velmi lehce stát např. ve Francii, kde nabídka v angličtině není zas až tak běžná). Taverny mají ještě jednu výhodu. Majitelé vás nejdříve uvedou do samotné kuchyně, kde máte možnost nahlédnout pod pokličky a teprve poté, omámeni neodolatelnými vůněmi, si objednáte.

Ingredience

Zelenina a luštěniny

  • typickou zeleninou jsou rajčata, papriky, lilky, cukety, brambory, cibule a okra (jedlý ibišek), salátové okurky
  • používá se i hlávkový salát, zelí, mrkev, cibule, česnek i petržel, které mají „řeckou“ příchuť
  • v řecké gastronomii se velmi používá také čočka a fazole

Koření a olivový olej

  • je přidáván téměř do všech pokrmů a má velmi příznivé účinky na lidské zdraví
  • jeden z nejkvalitnějších na světě Sitia je stáčen v rodinných stáčírnách. Tento, ale i jiné vzácné olivové oleje, se používají i v kosmetickém průmyslu a samotné Řekyně si jím potírají celé tělo pro zdraví i pro krásu.
  • z koření je nejznámější bazalka či oregano, máta a muškát
  • tymián, rozmarýn, kopr, petrželová nať, ale i skořice

Ovoce a plody

  • meruňky, broskve, hroznové víno, broskve, třešně nebo melouny jsou vždy čedrstvé a šťavnaté
  • dále pak fíky, opuncie, lokvát, kiwi a mandle
  • ořechy, rozinky, madle, med

Maso a sýry

  • maso z ovcí a koz je daleko běžnější než ze skotu
  • kuřecí, vepřové, jehněčí, ryby
  • ovčí sýr fea, hustý řecký jogurt

Tradiční řecké speciality

Musaka – zapečené vrstvy z mletého masa, baklažánů a brambor zalité bešamelovou omáčkou
Souvlaki – jde o špíz z jehněčího nebo vepřového masa podávaný s rýží
Skordalia – bramborové pyré s „česnekovým olejem“
Keftedakia – karbanátky z hovězího masa
Taramosalata – nasolené rybí jikry z běžných ryb s česnekem, cibulí, olivovým olejem a citronovou šťávou
Pasticio – zapečené makaróny se sýrej, vajíčkem a mletým masem s bašamelem
Pilaf
– rýžový nákyp se zeleninou (masem)
Psarosoupa (rybí polévka), Fasolada (fazolová), Avgolemono (tradiční polévka z kuřecího vývaru s vejci a citronem)
Tzaziky – směs z bílého jogurtu, okurek, oleje a česneku (kopru a máty) podávaná v malých mističkách
Choriatiky – u nás salát „řecký“, z okurek, paprik, cibule, oliv, rajčat se zálivkou z olivového oleje, vinného octa a posypaný fetou
Feta – ovčí sýr
Gyros – jehněčí, vepřové nebo kuřecí maso v chlebové placce s kousky zeleniny s různými dipy (i tzaziky)
Chalva – cukrovinka z krupice slazené medem, přidává se máslo, rozinky, oříšky nebo mandle
Rizogalo – rýžový pudink

Co se pije v Řecku

Víno – nejběžnější nápoj, nejznámější je Retsina s lehce pryskyřičnou chutí
Lihoviny – anázový likér Ouzo, Tsipouro je bez anýzu, destiluje se z ovocných výlisků, Metaxa je v Řecku nejpopulárnější
Pivo – svétlé pivo Mythos, ležák Vergina, nebo značka Fix
Káva a čaj – z kávy je populární rozpustná „Nes“ nebo řecká specialita Frapé; čaj se pije sáčkový

Recept na kuřecí souvlaki

Suroviny:

1kg kuřecích/krůtích prsíček, marináda – 3 polévkové lžíce oleje, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, 200g hustého smetanového jogurtu, 3 utřené stroužky česneku a 1 kávová lžička sladké papriky, dle chuti sůl a pepř

Postup:

připravenou marinádu nalijte do nádoby, naložte do ní nakrájená prsíčka, nádobu zakryjte víčkem nebo fólií a nechte uležet cca na 2 hodiny v chladném prostředí. Poté maso napichujte na jehly /špíz/ a proložte jej plátky papriky, cibule a rajčat. Grilujte cca 8 minut a potírejte mašlovačkou zbytkem marinády.

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*