Mleté maso se dá koupit v každém supermarketu. Pouze vlastnoručně namleté maso nám však zajistí 100% poměr daných surovin.
Mlýnek na maso využijeme nejen na mletí syrového a vařeného masa, ale lze jej s různými nástavci použít i na mletí jiných surovin, plnění klobás pomocí zpětného chodu apod.
Mlýnek na maso
Ruční mlýnky na maso
Ruční mlýnky na maso se prodávají ve velikosti „5“ a „8“, v posledních letech se dováží i mlýnky velikosti „10“; přičemž číslo nám udává velikost děr (otvorů) v desce (šajbě) v milimetrech.
Mlýnky jsou většinou vyráběny z kvalitního nerezu, který zaručuje zdravotní nezávadnost při kontaktu s potravinami.
Mlýnky je také možné většinou mýt v myčce nádobí.
K pracovní desce se připevňují buď přísavkou, nebo pod desku pomocí šroubu. Ruční mlýnky jsou vhodné pro použití spíše v domácnostech než profesionálních provozech.
Elektrické mlýnky na maso
Velikost mlýnku je dána průměrem složení matric, nožů a jejich počtem v pracovním prostoru tělesa mlýnku; větší průměr = větší výkon mlýnku.
Většina elektrických mlýnků na maso má také možnost zpětného chodu, hrubost mletí lze nastavovat dle libosti, snadno se myjí (většinu dílů lze mýt v myčce na nádobí) a udržují. Jsou rozděleny na lehkou, střední a velkou zátěž.
Mlýnky se vyrábějí z prvotřídní nerezové oceli a slitiny hliníku.
Mlýnky bývají vybaveny spoustou bezpečnostních prvků.
Mlýnky na maso lze zvlášť dokoupit i pro některé kuchyňské roboty, např. pro Kuchyňský robot KitchenAid Heavy Duty
Tipy pro používání mlýnků na maso
- Vždy zpracovávejte pouze čerstvé potraviny. Zejména v případě masa pamatujte na to, abyste jej zpracovávali bezprostředně před tepelnou úpravou nebo požitím. Mleté maso má krátkou dobu trvanlivosti, dokonce i uchovávané v chladničce.
- Dříve než začnete zpracovávat potraviny, nakrájejte je nožem na vyhovující malé kousky nebo proužky, které se vejdou do plnicího otvoru a mohou být snadno zpracovány. Nakrájejte maso na kousky dlouhé asi 10 cm a tlusté asi 2 cm, tuhé potraviny na kostky asi 1 cm.
- V případě, že budete zpracovávat větší množství potravin, rozdělte je na porce, které můžete zpracovat během 2–3 minut. Mezi porcemi vypínejte zařízení, abyste zabránili přehřátí motoru a současně si připravili další porci.
- Nikdy nezpracovávejte v zařízení potraviny s příliš tvrdými částmi (např. pecky, skořápky, ořechy, kosti, chrupavky, tlusté šlachy atp.). Tyto části před zpracováním odstraňte. Tvrdou zeleninu před zpracováním uvařte.
zdroj internet
Buďte první kdo přidá komentář