Vejce je symbolem nového života i nových kulinářských zkušeností. Vejce jsou největším favoritem každé kuchyně a to nejen kvůli své praktičnosti, celkem levné ceně pořízení, ale i kvůli krátké době jejich přípravy.
Mimo jejich základního použití jako potraviny, se vejce v kuchyni používají k zahušťování krémů a pudinků, jako kypřící prostředek v nákypech, piškotech, omeletách. Dále při obalování surovin strouhankou, k čištění vývarů atd..
Způsob vaření vajec
Metoda studené vody – vejce dáváme do rendlíku se studenou vodou, pak přivedeme k varu a jakmile se začne vařit voda, měříme čas. V této chvíli ztlumíme plamen a nastavíme hodiny – minutky.
– Pokud máte rádi vejce na měkko, jemný a tekutý žloutek, vařte vejce po dobu 3 minut.
– Pokud máte raději tuhý bílek a polotuhý žloutek vaříme 3,5 až 4,5 minuty.
– Pokud chceme vejce natvrdo, vaříme 5 minut
Tzv. studená metoda je velice snadná. Pozor, některý sporák je silnější a některý slabší, důležité jsou i stěny hrnce či rendlíku.
Metoda horké vody – vejce vkládáme do vařící vody. Vajíčka vaříme přesně 1 minutu, pak plamen vypneme, hrnec přiklopíme pokličkou a vejce necháme v horké vodě dojít.
– 6 min pokud chceme vejce naměkko
– 7 min pokud chceme vejce nahniličku
Vejce natvrdo
Udělat perfektní vejce natvrdo není nic složitého. Důležité je použít čerstvá vajíčka. Vejce dáme do studené vody, přivedeme ji k varu a necháme vařit na 7 minut. Když chceme měkčí žloutek, tak vaříme 6 – 6,5 minuty. Po uvaření je nutné vejce ihned zchladit pod tekoucí studenou vodou.
Recept na vaječný salát
Ingredience:
10 vajec uvařených natvrdo
300 g salámu
3 papriky
5 rajčat
1 majonéza
sůl a pepř
2 lžíce hořčice
mletá paprika
1 cibule
Vejce oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Salám buď nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli, papriku a rajčata také nakrájíme na kostičky. Vše dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme papriku, hořčici a majonézu. Dobře promícháme a dáme vychladit. Podáváme s pečivem.
Buďte první kdo přidá komentář