Ostré je zdravé

Jistý pan Scovill dostal v roce 1912 za úkol zjistit, jak měřit pálivost jednotlivých druhů papriček. Jeho způsob spočíval ve smíchání cukrové vody s rozemletými paprikami. Tyto směsi pak nechával ochutnávat dobrovolníky a podle toho, kolikrát musel danou papriku naředit k tomu, aby již nebyla cítit pálivá chuť, sestavil dodnes platnou stupnici.

Zdroj pálivosti je kapsaicin

Kapsaicin je látka, která může za pálivost papriček a mimo jiné má i velký vliv na zdraví člověka. Kapsaicin a chili papričky v souvislosti se zdravím člověka:

  • Podporují krevní oběh – snižují krevní tlak
  • Snižují hladinu cukru v krvi
  • Pomáhají vylučovat endorfiny
  • Jsou vhodné pro diabetiky, kardiaky a lidi se žaludečními vředy
  • Zrychlují metabolismus a při hubnutí snižují chuť k jídlu
  • Červené papričky jsou zdrojem vitamínů A a C
  • Působí antibakteriálně a protizánětlivě.

Chili v boji s rakovinou

Vědci dlouhodobě zkoumající působení chilli papriček na náš organismus objevili jejich pozitivní účinky v souvislosti s rakovinou. Odborníci zjistili, že kapsaicin obsažený v chilli dokáže rakovinné buňky ničit a tím pomoci v ozdravném procesu. Domnívají se proto, že právě kapsaicin by mohl tvořit významnou složku léků vyvinutých pro boj se zhoubným karcinomem.

Ďáblova voda

Pálivé papričky jsou také stále oblíbenější ingrediencí objevující se v koktejlových šejkrech barmanů a to nejčastěji v podobě chilli omáčky.

Tequila vylepšená paprikovým extraktem je v Mexiku označována za Ďáblovu vodu.

Zajímavý je také „Narozeninový rum“, který díky tradici pocházející z Haiti musí obsahovat přesně 21 pálivých papriček. Ty zalijeme lahví rumu a týden počkáme na výsledek.

Chilli con Carne – recept

Ingredience:
150g strakatých fazolí, 5 stroužků česneku, 500g mletého hovězího masa, 1 cibule, 2 červené chilli papričky, drcený pepř, 1 červená paprika, 3 rajčata, 500ml hovězího vývaru

Postup:

Fazole si den předem namočíme. Můžeme klidně i 2 dny. Rajčata nařízneme, spaříme, oloupeme a dužinu nasekáme nadrobno pomocí ostrého nože. Vývar ohřejeme v hrnci tak, aby byl horký.

  • Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme najemno, česnek nakrájíme na plátky.
  • V hlubší pánvi rozehřejeme olej, nasypeme cibuli a osmažíme dozlatova.
  • Přidáme česnek a ihned mleté maso. Společně vše restujeme, dokud se maso nerozpadne na drobné kousky.
  • Pak přidáme fazole s rajčaty, krátce osmahneme a zalijeme částí vývaru.
  • Podle chuti osolíme a okořeníme pepřem a chilli kořením.
  • Směs přikryjeme poklicí a za občasného míchání a podlévání dusíme, dokud nejsou fazole měkké.
  • Očistíme chilli papričku s paprikou a nasekáme je najemno.
  • Až jsou fazole měkké, přidáme sekané papriky a krátce podusíme. Pokrrn vydusíme do požadované konzistence nebo zahustíme kukuřičnou moukou rozmíchanou ve vodě.

Chilli con carne podáváme s rýží, tmavým nebo toastovým chlebem. Podle chuti můžeme přidat i kukuřici.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*