Grafická úprava menu je velmi důležitá. Menu musí na první dojem upoutat. Bývá výzdobou slavnostní tabule.
Sled chodů v menu
– studený předkrm (tradiční chod všech menu)
– polévka (nemá být vydatná, vhodné je menší množství)
– teplý předkrm (většinou se nahrazuje rybou)
– ryba (nabízíme vařené a pečené, porcované, popř. vykostěné)
– hlavní chod (rozhodující pro celkovou úroveň menu)
– sýr (nemá chybět v menu pro cizince, ale i tuzemské hosty)
– teplý moučník (vynechává se v případě podávání sýrů)
– studený moučník (tradiční chod všech menu)
– zmrzlina (oblíbený doplněk menu zvláště pro ženy a mládež)
– ovoce (může být součástí také jiných chodů)
Pořadí nápojů v menu
– Aperitiv (zpravidla 15 min před jídlem, krátký, suchý)
– Pivo (pouze malé a pouze je-li vhodné k podávanému pokrmu, současně nabízíme i další nápoje (minerální, sodovou vodu, ovocné a zeleninové šťávy)
– Víno (v pořadí bílé, růžové, červené, dezertní, šumivé)
– Káva (vhodná je černá cezená, mokka)
– Digestiv (vhodný je koňak nebo brandy, jinak ženám likéry, mužům pálenky)
Šumivé víno by nemělo chybět v žádném slavnostním menu. Mimo aperitiv, kávu a digestiv zařazujeme do menu maximálně 4 nápoje (např. pivo, víno bílé, červené a šumivé).
Základní pravidla výběru nápojů k určitým pokrmům
Pivo – ke všem slaným a výrazným pokrmům pouze před vínem
Bílé víno – k pokrmům z ryb, drůbeže, telecího a libového vepřového masa, k jemné zelenině jako je chřest, k jemným sýrům
Růžové víno – k pikantně upraveným nebo smaženým pokrmům ze světlého masa, k přírodním úpravám tmavého masa a k sýrům
Červené víno – k tmavým tučným masům, k pokrmům z hub a vajec, ke smaženým pokrmům a chuťově výrazným sýrům
Dezertní víno suché chuti – k silným vývarům a exotickým polévkám
Dezertní víno běžné (sladké chuti) – ke sladkým moučníkům
Šumivé víno – zařazujeme dle jeho chuti
Suchá šumivá vína všech barev – k předkrmům a masitým pokrmům
Polosuchá šumivá vína – k ovoci a moučníkům
Sladká šumivá vína – k moučníkům
Buďte první kdo přidá komentář