Jak správně sestavit MENU II

Grafická úprava menu je velmi důležitá. Menu musí na první dojem upoutat. Bývá výzdobou slavnostní tabule.

Sled chodů v menu

– studený předkrm (tradiční chod všech menu)
– polévka (nemá být vydatná, vhodné je menší množství)
– teplý předkrm (většinou se nahrazuje rybou)
– ryba (nabízíme vařené a pečené, porcované, popř. vykostěné)
– hlavní chod (rozhodující pro celkovou úroveň menu)
– sýr (nemá chybět v menu pro cizince, ale i tuzemské hosty)
– teplý moučník (vynechává se v případě podávání sýrů)
– studený moučník (tradiční chod všech menu)
– zmrzlina (oblíbený doplněk menu zvláště pro ženy a mládež)
– ovoce (může být součástí také jiných chodů)

Pořadí nápojů v menu

Aperitiv (zpravidla 15 min před jídlem, krátký, suchý)
Pivo (pouze malé a pouze je-li vhodné k podávanému pokrmu, současně nabízíme i další nápoje (minerální, sodovou vodu, ovocné a zeleninové šťávy)
Víno (v pořadí bílé, růžové, červené, dezertní, šumivé)
Káva (vhodná je černá cezená, mokka)
Digestiv (vhodný je koňak nebo brandy, jinak  ženám likéry, mužům pálenky)

Šumivé víno by nemělo chybět v žádném slavnostním menu. Mimo aperitiv, kávu a digestiv zařazujeme do menu maximálně 4 nápoje (např. pivo, víno bílé, červené a šumivé).

Základní pravidla výběru nápojů k určitým pokrmům

Pivo – ke všem slaným a výrazným pokrmům pouze před vínem

Bílé víno – k pokrmům z ryb, drůbeže, telecího a libového vepřového masa, k jemné zelenině jako je chřest, k jemným sýrům

Růžové víno – k pikantně upraveným nebo smaženým pokrmům ze světlého masa, k přírodním úpravám tmavého masa a k sýrům

Červené víno – k tmavým tučným masům, k pokrmům z hub a vajec, ke smaženým pokrmům a chuťově výrazným sýrům

Dezertní víno suché chuti
– k silným vývarům a exotickým polévkám

Dezertní víno běžné (sladké chuti) – ke sladkým moučníkům

Šumivé víno – zařazujeme dle jeho chuti

Suchá šumivá vína všech barev
– k předkrmům a masitým pokrmům

Polosuchá šumivá vína – k ovoci a moučníkům

Sladká šumivá vína
– k moučníkům

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*