Stroj na výrobu těstovin

Zkusili jste někdy ochutnat všechny druhy těstovin? Je to podobné, jako zkoušet spočítat všechny hvězdy na nebi – můžete to dělat donekonečna.

Většinu tvarů v našich obchodech ani nenajdeme. Chválabohu, časy kdy se prodávaly jen levné „ala těstoviny“, které po uvaření připomínají lepivou hmotu bez chuti a bez vůně, jsou pomalu pryč. Těch druhů zas tolik na obchodních pultech není, ale co do kvality – to opravdu můžete najít pravé těstoviny italské výroby.

A teď nemyslím průmyslové výrobny, které jedou na objem a kterých výrobky můžete najít na pultech všech marketů. Myslím výrobny, které sázejí na kvalitu používaných surovin a na tradiční výrobní postupy (např. sušení těstovin trvá i několik dnů, kdežto továrně na „ala těstoviny“ tento proces trvá maximálně dvě hodiny.

Jak uvařit správné těstoviny?

  • vody musí být dostatek, na jeden litr 10 dkg těstovin
  • olej je skvělým pomocníkem, těstoviny se v mastné koupeli neslepí
  • sůl přidávejte, až když se voda začne vařit, na jedel litr vody cca 1 dkg soli
  • pro vaření můžete využít varnou vložku na těstoviny  nebo použijete speciální vařič těstovin
  • na 1 osobu potřebujete cca 8 dkg těstovin (sušené těstoviny při vyření nabydou a zdvojnásobí svůj objem)
  • těstoviny „al dente“ jsou chutnější a stravitelnější, proto vaříme těstoviny podle návodu na obalu

Jak vznikají barevné těstoviny?

Červené, černé, zelené? Nejdřív musíte vědět, jestli jde jen o barevné těstoviny, nebo o těstoviny ochucené. Ty ochucené v sobě totiž mají nejen barviva, ale reálné suroviny, takže pak i výborně chutnají. Vedle originality je jejich nespornou výhodou také to, že po vaření vznikne ochucená voda, která se dá dobře využít jako základ pro dobrou omáčku.

S čím podávat různé druhy těstovin?

  • Tenké druhy těstovin (špagety, lasagne, farfale) se hodí k jemným omáčkám
  • Silné druhy těstovin (fettuccine, penne, fusilli) se hodí k hutným omáčkám s většími kousky zeleniny a masa
  • Miskovité tvary těstovin (pipe, gnocchi) se hodí k sušším pokrmům
  • Lasagne se hodí pro zapékání, ale zapéct můžeme i jiné těstoviny

Pro nabírání těstovin využijeme speciální kleště a pro servírování vhodné hluboké talíře na těstoviny. Můžeme je také zapékat v zapékací misce.  Pečeme v troubě se zapnutým horním ohřevem, ale můžeme je péci také pod salamanderem nebo v konvektomatu.

Jaké jím právě teď těstoviny?

  1. Jsou plněné? → Jíte buď prstýnky tortellini, polštářky ravioli, balíčky schettoni nebo trubkovité canneloni
  2. Jsou dlouhé, tlačené strojkem? → Jíte buď některý druh špaget, vlasové vermicelli nebo spirálovité fusilli lunghi či barbina
  3. Jsou krátké, tlačené strojkem? → Jíte buď jeden z mnoha druhů penne, trianglové trenne, spirálovité spirali, fusilli nebo marziani
  4. Jsou nepravidelného tvaru? → jíte buď bramborové gnocchi nebo německé spätzle
  5. Mají dekorativní tvar? → Jítě buď mašličky farfalle, kolečka Rotelle, kytičky fiori, mušličky conchigliette nebo kloboučky funghini
  6. Vypadají jako stužky? → Jítě buď placaté tagliatelle či pappardelle, některý z druhů lasagne nebo některý z druhů širších špaget jako ciriole nebo linguine
  7. Jsou to polévkové (minute) těstoviny? → Jíte buď rýžovité orso či risi, prstýnkové anelli, korálkovité pastina

Využijte stroj na výrobu těstovin Bartscher

Přístroj na hnětení a vyvalování těstovin podle zvoleného nástavce. Pasta Maschine Bartscher připraví různé druhy italských těstonvin. K těm nejznámějším, které se podávají jako hlavní jídla či přílohy (pasta asciutta), patří:

Farfalle – tvaru mašliček či motýlků
Fettuccine, tagliatelle, pappardelle – různě široké dlouhé nudle
Fusilli – tvaru vřeten, spirálek
Gnocchi – noky, malé bochánky
Makkaroni – dlouhé široké trubičky
Lasagne – plátky tvaru obdélníku, zejména k zapékání
Penne – krátké trubičky na koncích zkosené, Penne Rigate – rýhované
Radiatori – krátké žebrované „radiátorky“
Rigatoni – delší trubičky s rovnými konci
Spaghetti – klasické tenké špagetky

Kromě výše zmíněných se můžete setkat s těstovinami, plněnými mletým masem, zeleninovou, houbovou či sýrovou náplní:

Agnolotti, Panzerotti – taštičky podobné pirožkům nebo půlměsíčkům
Canelloni – závitky, duté válečky
Cappelleti –kloboučky
Ravioli –polštářky nebo čtverečky
Tortellini – prstýnky nejčastěji masové či sýrové náplně

*) zdroj: internet

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*