Oslaďte si zdravě

Cukr je prý „bílý jed“. Cukrů je celá řada a pokud se používá rozumně, není se třeba bát. Podívejme se ale i na jiná sladidla.

Nahraďte cukr nahradit něčím jiným. Zkuste med, hnědý či třtinový cukr, fruktózu, nebo stévii. Vyzkoušejte třeba obilný slad. Není příliš známý a málokdo ví, z čeho se vyrábí, jakou má sladivost a co vlastně obsahuje. Poslední dobou se stává velice oblíbeným javorový nebo agávový sirup.

Několik tipů:

Med

Včelí poklad z nektaru květů nebo medovice. Nesmí být řídký jako voda. Energii dodává tělu okamžitě. Nejlepší volbou je nákup přímo u včelaře.

  • podpora krvetvetvorby, přírodní antibiotikum, zvýšení obranyschopnosti, účinky na nervovou soustavu, detoxikace
  • na popáleniny, omrzliny, proleeniny
  • využití v kosmetice, masáží aj.
  • POZOR! děti do jednoho roku by neměli med konzumovat!

Agávový sirup

Přírodní sladidlo, šťáva, která vytéká z kaktusu

  • dobře se rozpouští, vysoký obsah fruktózy zn. zdroj okamžité energie, nízký glykemický index
  • nevýhoda: nadbytek fruktózy může způsobit v těle problémy, až cukrovku; nadměrná konzumace může zprůsobit zdravotní rizika

Javorový sirup

Javorový sirup je dalším oblíbeným a zdravým sladidlem, které se získává z mízy cukrového javoru. Vyrábí se výhradně v Severní Americe. Čím je sirup řidší a světlejší, tím je kvalitnější. Jeho cena je poměrně vysoká.

  • obsahuje látky jako kyselinu listovou, vitamín A a D, vitamíny skupiny B. Je zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, zinku, draslíku i železa
  • označuje se písmeny A,B,C, a D. Nejkvalitnější je A, nejpopulárnější je C, D využijete při vaření
  • nevýhoda: obsahuje až 66% cukru (běžný bílý cukr obsahuje 99%)

Hnědý a Třtinový cukr

  • Hnědý cukr je vyrobený z řepy. Třtinová melasa se do hnědého cukru dostává posléze. Pokud je hnědý cukr dobarven karamelovým sirupem, rovná se bílému cukru.
  • Třtinový cukr je z cukrové třtiny. Třtinová melasa je u třtinového cukru v základní surovině. Obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, draslík a železo. Ale i po třtinovém cukru se tloustne.

Glukóza -Fruktóza

Glukóza (hroznový cukr) nebo také fruktóza (ovocný cukr) jsou jednoduché cukry, které tělu dodávají okamžitou energii. Hroznový cukr, který se vyrábí převážně z brambor či jiných rostlinných škrobů, a fruktóza obsažená ve velkém množství ve sladkém ovoci jsou monosacharidy, které mají své místo ve výživě studentů, sportovců nebo těžce pracujících osob. Protože se dále neštěpí, dodají vyčerpanému tělu okamžitě potřebnou energii.

  • V zásadě platí, že glukóza je vhodná pro sportovce a fruktóza pro diabetiky.

Obilný slad jako alternativa cukru

Vyrábí se výhradně z obilí, nejčastěji z ječmene, pšenice, kukuřice a rýže. Vypadá podobně jako med, ale má nižší sladivost. Skládá se převážně ze sladového cukru maltózy, kterou tvoří dvě molekuly glukózy a dalších polysacharidů, které se štěpí pomalu a dodávají energii postupně.

  • Obilné slady mají tedy nižší glykemický index a mohou je bez obav užívat jak cukrovkáři, tak lidé pokoušející se zhubnout.

Stévie

Sladká tráva z Paraguaye. Sladidlo z přírodního zroje rostliny stévie sladké. Nepřispívá k tvorbě zubního kazu a proto se přidává do žvýkaček a nápojů.

  • je až 3x sladší než cukr
  • vhodná pro diabetiky a hypoglykemiky, má nízkou energetickou hodnotu
  • chrání před vysokým tlakem, podporuje trávení, má antibakteriální a protivirové účinky
  • jako sladidlo nesmí být podávaná dětem

Zdroj*) internet

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*