Patříte-li mezi milovníky kvalitní kávy nebo jste majitelem baru či restaurace, pak je pro vás pití kávy každodenním rituálem, bez kterého si nedokážete představit ranní vstávání nebo odpolední pracovní pauzu.
Chcete si pořídit opravdu spolehlivý a výkonný kávovar? Zkuste se inspirovat našimi radami, jak vybrat kvalitní kávovar.
Základní rozdělení kávovarů
Před tím, než se rozhodnete, jaký typ kávovaru koupíte, byste si měli určit, co od nového přístroje vyžadujete. Pokud vám vyhovuje časté pití méně aromatické a chuťově ne tak výrazné kávy, bude pro vás to pravé překapávač. Mletá káva je v něm pomalu zalévána horkou vodou a pod normálním tlakem překapává do konvice. Připravíte tak opravdu velké množství ne příliš silné kávy.
Pro vás, kteří milujete silnou chuť a vůni kávy s lahodnou pěnu jsou tu presovače. Espresso vzniká přepařením čerstvě namleté kávy pod vysokým tlakem, který by měl podle většiny znalců dosahovat minimálně 9 barů. Většina kávovarů ale disponuje vyšším tlakem – 15 barů. Hodnota tlaku je důležitá, ale mnohem podstatnější je, aby ji kávovar během spařování udržel. Některé kávovary vytvoří dostatečný tlak pouze v první vteřině spařování a pak ho nechají klesnout. Velice důležitá je také teplota vody. Ta by se měla pohybovat mezi 88 a 92 ºC.
Náležitosti dobrého kávovaru
- systém předehřívání šálků – káva tak neztratí ani špetku svého aroma
- volbu síly a množství kávy – jednou jemné, podruhé velmi silné espresso
- nastavitelnou výšku adaptéru pro různě velké šálky – budete moci používat malé i větší šálky
- doplňky – nezapomeňte na odměrku a pěchovač
- parní trysku pro našlehání mléčné pěny
Manuální nebo automatický?
Výhodou automatických kávovarů je snadná manipulace i jednoduchá příprava nápojů. Automatický kávovar si umí namlít zrnkovou kávu, napěchovat ji a přepařit horkou vodou. Odpad odstraní do speciální nádoby a sám se vyčistí nebo dokonce zbaví vodního kamene. Menší automatické kávovary se hodí především do domácností a nevelkých kaváren. Dostupné jsou ale i profesionální automatické kávovary vhodné do restaurací a barů.
Manuální a poloautomatické kávovary jsou vhodné pro opravdové znalce kávy, kteří si umí kávu namlít a správně napěchovat. Je s nimi nepoměrně více práce než s automatickými přístroji. Pákové kávovary nemívají zabudovaný mlýnek a čistit je také budete muset vy sami.
Buďte první kdo přidá komentář