
Zdravá středomořská kuchyně plná zeleniny, olivového oleje a ryb. Španělské rizoto se takto vařilo pro zemědělce, nebo rybáře. Rýže byla levná a sezónní zeleniny dostatek. Postupně se do ní dostávaly ryby, kuřecí kousky a další suroviny.
Paella se připravuje v jedné velké pánvi. Pánev paella s držadly je ideální i na grilování.
Jaké suroviny vybrat?
- Mořské plody vybírejte mražené, nebo chlazené
- Šafrán nakupujte výhradně v kořenářství
- Najděte vyzrálá rajčata
- Rýži pře přípravou nemyjte
- Nejznámější druhy paelly
- Používejte jenom jeden druh masa
- Nekombinujte ryby s jiným masem
- Paella by neměla být ostrá
Tři nejznámější druhy paelly
- Paella na valenciánský způsob (paella valenciana) obvykle obsahuje zeleninu, maso (kuřecí, králičí či kachní), hlemýždě, fazole a koření
- Paella s mořskými plody (paella de marisco) nahrazuje maso a hlemýždě mořskými plody a neobsahuje fazole
- Paella mix (paella mixta) je libovolnou kombinací masa, mořských plodů, zeleniny a fazolí. Dalšími důležitými přísadami jsou šafrán a olivový olej.
Příprava jídla
Opékejte – Maso zprudka opečte z každé strany
Přidávejte – Rajčata a drobně krájenou zeleninu a osolte
Osmažte – Přidejte a osmahněte rýži a zalijte vývarem nebo vodou
Vařte – Zhruba 20-30 minut, nejdříve na vyšším plameni, pak ztlumte. V polovině přidejte šafrán, který rýži obarví dožluta.
*)zdroj internet
Buďte první kdo přidá komentář