Fondue si získává po celém světě stále více oblíbenců. Je ideální při posezení s přáteli, v rodinném kruhu, nesmí tedy chybět ani při štědrovečerní večeři. Souprava na fondue obsahuje nádobku s poklicí, nádobu na hořlavou pastu a 6 vidliček.
Napíchni a namoč
Sýrové fondue je skvělé hlavně v zimě. Klasické se dělá tak, že do česnekem vytřeného kotlíku se dá vařit víno a do něj se přidává na jemném struhadle nastrouhaný sýr.
Ideální sýry jsou
- beaufort
- gruyére
- cantal
- nebo jejich kombinace
Lze přidat i lžičku škrobové moučky. Za stálého míchání se nechá sýr rozpustit, kaše se může dochutit pepřem, solí a hlavně třešňovou pálenkou. Do této hmoty se namáčejí nabodnuté kousky bílého chleba. Znalci dávají přednost namočení chleba do třešňové pálenky a teprve potom s ním zvolna otáčejí v rozpuštěném sýru.
Fantazii se při tomto způsobu vaření meze nekladou. Spokojeni mohou být i milovníci sladkého, ostrého stejně jako vegetariáni. Chce to jenom mít čas, a mít schopnost experimentovat.
Tipy a rady
- Při správné teplotě (kolem 170 °C) se póry potravin rychle uzavřou, a jídlo nenasává tuk. V kotlíku by nemělo být naráz moc kousků, protože ty by snížily teplotu oleje nebo vývaru.
- Vlhké potraviny (maso i zeleninu) osušte a zaprašte troškou mouky, nesolte.
- Tvrdou zeleninu předvařte a osušte.
- Čím tučnější sýr, tím se bude lépe tavit. Je jedno, jestli je plátkový, tvrdý nebo měkký.
- Sýrové fondue je třeba stále míchat.
- Když vám zbydou suroviny při asijském způsobu přípravy, dejte je povařit do kotlíku a ráno dochuťte dobrou polévku.
- Na účastníka počítejte s 200 – 300 g masa.
- Pokud budete připravovat i čokoládu, té stačí k tekutosti pouhých 40 °C.
- Mějte připravené sítko na vylovení drobků, v oleji by se rychle připálily.
Recept na štědrovečerní čokoládové ovocné fondue
Ingredience:
200 g tmavé čokolády s vysokým podílem kakaa, 1 dcl amaretta, 200 ml smetany ke šlehání, vanilkový cukr, skořice, máslo
Postup:
Samotnou čokoládu je dobré nejprve rozehřát v malém rendlíku ve vodní lázni. Za pomocí metličky ji delší dobu promíchávejte. Hladkou teplou hmotu přelijte do nádoby na fondue.
Do čokolády je dobré přidat smetanu, případně máslo nebo i obojí. Do hořké čokolády může přijít i trocha vanilkového cukru, nebo maličko skořice. Čím kvalitnější čokoládu použijete, tím lepší dobrotu si užijete.
Samotné ovoce můžete ochutit citrónovou šťávou, vanilkou či skořicí.
Dospělé můžete překvapit a ozvláštnit jim ovoce třeba trochou čerstvě pomletého pepře, nitkami chilli papriček, potlučeným zeleným nebo nakládaným pepřem a plátečky čerstvého zázvoru.
Buďte první kdo přidá komentář