Slavnostních hostin není nikdy dost, ba naopak. S blížícími se letními dny se s oslavami roztrhnul pytel. Víte jak prostřít slavnostní tabuli? Pro samotné prostírání platí určitá pravidla, která mají své logické zákonitosti.
Prostíráme stůl správně.
- UBRUSBílým ubrusem nic nezkazíme – doporučuje se velký ubrus, který má cca 20-30 cm přesahovat hranu stolu. Na ubrus se dává napron
- TALÍŘNa každý chod jiný talíř
– větší talíř používáme na hlavní jídlo
– menší se hodí na saláty, dezerty, pečivo nebo na odkládání.Talíře rozestavujeme tak, aby středy sousedních talířů byly od sebe vzdáleny cca 70 cm. Okraj talíře má souhlasit s okrajem stolu. Na počátku slavnostního oběda či večeře je na základním talíři připraven obvykle předkrm nebo miska na polévku podložená talířkem. Talířek pro salát s příslušným příborem bývá postaven vlevo od základního talíře směrem ke středu stolu, vpravo kompotová miska. Ubrousek leží vlevo od základního talíře a nebo je upraven na něm.
- PŘÍBOR
Příbory se umísťují tak, aby jejich spodní okraj byl vzdálen od okraje stolu asi 1 cm. Příbory jsou připraveny směrem od talíře v pořadí, v jakém budou použity dle sledu jednotlivých jídel:- předkrm
- polévka
- ryby
- hlavní chod
- moučník
- dezert
- SKLO
Maximálně tři skleničky by měly být u každého talíře. Skleničky jsou rozestavěny v pořadí, ve kterém se budou podávat nápoje – sklenka, která bude použita jako první, stojí hostovi nejblíže. Sklenky stojí vpravo před talířem v pořadí: - UBROUSEKUbrousky dodávají stolu slavnostní šmrnc. Mohou být bílé, barevné, papírové a látkové. Látkové nepatří do talíře, ale na klín.
Velmi efektní jsou na slavnostní tabuli květiny nebo květinová aranžmá. Neměly by být však příliš vysoké, musíme vidět na svého partnera v protější linii.
Buďte první kdo přidá komentář