Vznik fondue byla spíše praktická než gurmánská záležitost. Sýr a chléb přes zimu rychle tvrdly a místí lid zjistil, že když se sýr nahřeje a chléb v něm namočí, chutná to lépe. Fondue bylo vyhlášeno za švýcarský národní pokrm.
Sýrové fondue
Tradičním základem tohoto pokrmu byly dva druhy sýrů, bílé víno a mouka. Postupem času si však v jednotlivých regionech lidé oblíbily různé typy sýrů a různé přísady.
Receptů je nepřeberné množství, vedle klasického sýrového fondue můžete fritovat maso, zeleninu, ryby a pak je namáčet do omáček. I čokoládové fondue neodmyslitelně patří mezi zpestření romantických večerů při svíčkách či dětských oslav narozenin.
Zahřívání
Jako topné médium pod fondue existují 3 základní varianty:
- Lihový podpalovač
- gelový podpalovač
- čajové svíčky
Svíčky se hodí spíše pro čokoládové fondue, kde není vyžadována vysoká teplota zahřívání.
Pro sýrové a fritované fondue se nejvíce hodí hořlavá gelová pasta.
Tipy pro vaření a stolování
- Ohřívejte fondue na nejnižší možnou teplotu (kdy je ještě sýr tekutý, abyste zabránili spálení sýra).
- Při přípravě sýrového fondue nezapomeňte na trošku škrobu, udržuje sýr rozpuštěný. Bez škrobu se sýr usazuje na dně.
- Malé množství citrónové šťávy zvýší kyselost vína a díky tomu se bude sýr lépe rozpouštět.
- Když přidáváte sýr do vařícího vína, raději než dokola jej míchejte ze strany na stranu, lépe se tak rozpustí.
Stolování
- Fondue je společenská záležitost, proto bychom měli dodržovat několik pravidel.
- Chléb napichujte na dlouhou speciální vidličku a v omáčce lehce otočte, aby se celý obalil.
- Sýr nechte chvilku okapat, jídlo vám alespoň zchladne.
- Při vkládání porce do úst mějte na paměti, že vidlička se bude znovu namáčet do společné omáčky, nedotýkejte se jí tedy ústy.
- Při fritování fondue napíchněte kousek masa a ponořte ho do rozpáleného oleje. Když je maso připravené tak, jak si představujete, stáhněte jej na talířek obyčejnou vidličkou a tou jej namočte do omáčky. Předejdete tak znečištění fritovací vidličky omáčkou.
Holandské fondue
Ingredience: česnek, sůl, máslo, 3 dcl piva, kayenský pepř, kukuřičná mouka, 500 g sýru gouda
Nádobu na fondue vymastíme máslem, naplníme sýrem a pivem a velmi pomalu zahříváme, až se sýr roztaví. Do takto připravené směsi přidáme utřený česnek, sůl, pepř. Lžíci mouky rozmícháme ve lžíci piva a mícháme do zhoustnutí.
Fondue udržujeme stále teplé díky hořlavé pastě, která ho zespoda stále zahřívá, aby si každý mohl v sýrové omáčce kdykoli namočit kousek bagety na dlouhé vidličce.
Buďte první kdo přidá komentář