K vánocům patří nejen cukroví, stromeček nebo kapr, ale i řada horkých nápojů, které se pily nejen pro svátky samotné, ale i proto, že o vánocích je jednoduše zima. Většinou se podávali nápoje alkoholické. Mezi klasické představitele těchto tzv. vánočních nápojů jistě patří punč, svařené víno nebo klasický grog.
Vánoční punč z bílého vína
Ingredience: 2 jablka, 1 l bílého vína, 1 „tyčka“ (svitek) skořice, 1-2 „hvězdičky“ badyánu, 8 hřebíčků a 4 plátky citronu.
Postup přípravy:
Jablka omyjeme a zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky a s vínem a kořením podusíme na mírném ohni. Přecedíme do sklenic a přidáme po jednom plátku citronu. Punč podáváme a pijeme horký.
Hořící punč
Ingredience: 3 kávové lžičky cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1-1,5 dcl vroucí vody, kolečko citrónu a 0,5-1 dcl rumu (nikoliv „tuzemský“ rum ).
Postup přípravy:
Do nahřáté sklenice nasypeme cukr a zalijeme jej citrónovou šťávu. Sklenici doplníme vroucí vodou a zamícháme. Na povrch horkého nápoje položíme kolečko citrónu a na něj nalijeme opatrně rum, který zapálíme (tuzemský rum nehoří) a takto podáváme. Hořící punč uhasíme jednoduchým zamícháním lžičkou.
Staroanglický vánoční punč
Ingredience: 2 citrony, 300 g moučkového cukru, 1 l vody, 1/2 muškátového oříšku, 5 dcl rumu (nikoliv „tuzemského“), 2 dcl koňaku (může být brandy).
Postup přípravy:
Kůru z citronu postrouháme, přidáme cukr, šťávu z citronů a zalijeme vařící vodou. Muškátový oříšek postrouháme do nápoje, který necháme stát asi 5 minut. Přecedíme přes plátno, smícháme s rumem a koňakem. Podáváme opět horké.
Horké červené víno
Ingredience: 475 ml vody, několik hřebíčků, 4 kuličky nového koření, 1/2 svitku skořice, pomerančová kůra, 2 lžíce cukru, 1 láhev červeného vína (0,7 l).
Postup přípravy:
Vodu s kořením a kouskem pomerančové kůry necháme na mírném ohni přejít varem, odstavíme a přidáme cukr. Po vychladnutí (cca 30 min.) směs přecedíme a opět přivedeme těsně pod bod varu. Horký nápoj rozlitý do sklenic ozdobíme kousky pomerančové kůry, které nejsou jen estetickým prvkem, ale nápoj ochutí a dodají mu aroma.
Bezinkový vinný grog
Ingredience: 500 ml bezinkové šťávy, 0,7 l červeného vína, 3 sáčky punčového koření, 5 lžic javorového sirupu, 250 ml rumu (nikoliv tuzemského rumu) a několik plátků citronu.
Postup přípravy:
Bezinkovou šťávu a červené víno ohřejeme s punčovým kořením. Vše necháme 10 minut odstát a přidáme javorový sirup a rum. Do každé sklenice vložíme 1/2 plátku citronu a zalijeme grogem.
Vánoční grog
Ingredience: 1 láhev červeného vína (0,7 l),
2-3 lžičky madeiry, 2-3 lžičky cukru, 1,5 lžičky rozinek, 1-2 tyčinky (smotky) skořice, 6 celých hřebíčků, slupky z jednoho pomeranče, hrst spařených a oloupaných mandlí a 0,5 dcl vodky.
Postup přípravy:
Do hrnce nalijeme víno, madeiru, přidáme cukr, rozinky, skořici, hřebíček, kůru a mandle a pomalu ohříváme, dokud nezačne stoupat pára. Směs nenecháme dojít do bodu varu. Nakonec přilijeme vodku a podáváme.
Finský vánoční nápoj
Ingredience: 3 dcl vody, 1 dcl cukru, 5 hřebíčků, kousek skořice, 1-2 čajové lžičky semínek kardamonu, 1 láhev červeného vína, 1 dcl vína z černého rybízu nebo čistého nemacerovaného alkoholu (vodky).
Postup přípravy:
Vodu, cukr a koření vložíme do hrnce, přivedeme k varu a necháme chvilku vařit pod pokličkou, po 3 min. zmírníme plamen, přidáme víno a alkohol (např. tu vodku). Opatrně přivedeme znovu k bodu varu, ale již nevaříme – nápoj odstavíme. Podáváme ve sklenicích s rozinkami a mandlemi.
Hořící medovina
Ingredience: 40 ml medoviny, 200 ml hruškového moštu, celá skořice, hřebíček, plátek pomeranče, cukr.
Postup přípravy:
Do sklenice dáme celou skořici, nalijeme horkou medovinu a dolejeme horkým džusem. Podle chuti dosladíme. Ozdobíme plátkem pomeranče, do kterého napícháme hřebíček a necháme vyluhovat.
Zdroj internet
Buďte první kdo přidá komentář