Smažení na pánvi je rychlý a chutný způsob, jak připravit hovězí nebo jehněčí maso a to zdravěji než se může na první pohled zdát.
Při použití libového červeného masa, které lehce potřeme olejem (namísto nalévání oleje do pánve) a poté připravíme na rozpálené pánvi, je jídlo nejen rychle hotové, ale také výrazně zdravější.
Jak dokonale připravit maso na pánvi
- Předehřejte pánev, vyberte vhodnou velikost podle množství připravovaného masa. Maso lehce potřete olejem, nelijte ho do pánve.
- Maso může během pokládání do pánve prskat. Nastavte teplotu na středně vysokou, aby se nezačalo připalovat.
- Smažte jednu stranu, dokud se neobjeví první známky vlhkosti na vrchní. Poté otočte (otáčejte pouze jednou).
- Pomocí grilovacích kleští ozkoušejte pevnost masa. Krvavý je při stisku měkký, středně propečený je pružný a propečený velmi pevný.
Druhy smažení
- Restovaní je vhodné pro rychlé osmažení tenkých plátků masa na středně vysoké teplotě oleje při použití malého množství másla nebo oleje.
- Mělké smažení je vhodné pro přípravu masa v těstíčku nebo strouhance. Na pánev se nalije olej do hloubky asi 1,5 cm. Při mělkém smažení nepřeplňujte pánev, sníží se tím teplota tepelného opracování a strouhanka nebo těstíčko nasákne olej. Mezi přidáváním masa je nutné nechat olej znovu zahřát.
- Fritováním se nazývá způsob smažení, kdy je maso zcela ponořeno v oleji. Ideální je použít k němu fritézu.
Na čem smažit?
Sádlo:
- Tuk živočišného původu, získaný z tučných tkání zvířat.
- Je velmi kalorické (3770 kJ, 80% tuku, 90 mg cholesterolu ve 100 g).
- Variabilní využití ve studené i teplé kuchyni.
Olej:
- Existuje mnoho druhů rostlinných olejů, každý se hodí na něco jiného. Ke smažení se nejčastěji používá řepkový, palmový nebo slunečnicový.
- Olivový olej se pro smažení hodí pouze rafinovaný, ostatní jsou vhodné spíše pro studenou kuchyni (extra virgin).
- Oleje obsahující více nasycených mastných kyselin jsou pro smažení vhodnější.
- Pro krátkodobé smažení je vhodný slunečnicový. Pro dlouhodobější zase řepkový nebo olivový rafinovaný.
Máslo:
- Je vyrobeno z mléčného základu, jeho obsah tuku je do 80%.
- Příliš se nehodí pro smažení, připaluje se a teplem vytváří sloučeniny pro lidské tělo nevhodné.
- Používá se pouze pro krátkodobé osmahnutí jíšky nebo zeleniny.
Připravil: Václav Královec
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook
Buďte první kdo přidá komentář