Výborná domácí zmrzlina

Už máte dost zmrzliny, která nepoznala kvalitní smetanu, mléko ani ovoce? Pak si ji zkuste vyrobit doma.  A můžete si dělat zmrzliny krémové i ovocné. Chce to mít jen jednoho zásadního pomocníka – zmrzlinovač. Je to opravdu snadné a do hodiny máte hotovo. Připraví zhruba litr zmrzliny, kterou šlehá a chladí. Proto je pak zmrzlina tak nadýchaná.

Výrobu zmrzliny můžete zkusit i bez zmrzlinovače, ale zhruba každé tři minuty ji musíte vyndavat z mrazáku kvůli zamíchání.

Nejoblíbenější je vanilková

Když se pustíte do vanilkové zmrzliny, máte dvě možnosti – použít vanilkové aroma, nebo se nebát a koupit si pravou vanilku v podobě lusku. Kuchyň provoní, jakmile z něj dostanete semínka. Vanilkové aroma se dá zase koupit v každém supermarketu. Lusky neskladujte doma dlouho, rychle vysychají a ztrácejí svoji vůni.

Jak na to?

  • Když už lusk máte, je potřeba ho podélně rozříznout a nožem vyškrábnout jeho obsah. Ten se pak dá do kastrolu s mlékem. Tyto ingredience mícháme a necháme zahřát. Není nutné, aby se mléko dlouho vařilo. Důležité je především ho nepřipálit. Jde jen o to, aby natáhlo vůni vanilky.
  • V míse si elektrickou metlou vymícháme žloutky s cukrem. Výsledkem by měla být jemná našlehaná směs.
  • Přeceďte mléko, aby v něm nezbyly žádné pevné kousky vanilky a nechte mírně vychladnout (cca na 70 °C).
  • Vanilkou ovoněné mléko poté lijeme do směsi našlehaných žloutků a cukru. Nikdy ne obráceně! V takovém případě totiž hrozí, že se vzniklá směs začne srážet.
  • Vzniklou směs pak dáme do čistého hrnce a na mírném ohni necháme hřát, aby se dobře spojila. Přitom opatrně mícháme vařečkou.
  • Přidejte do krému rýžový škrob a nakonec smetanu. Tím je krém na vanilkovou zmrzlinu hotový.

Nechte připravený krém vystydnout a nalejte do nádoby zmrzlinovače. Pak už jen zapněte a čekejte, až zmrzlinovač odvede svoji práci. To trvá přibližně 30 až 45 minut.

Jde to i bez zmrzlinovače

  • Na cca 5 porcí si připravte lžičku vanilky, 500 ml smetany na vaření a 500 g salka.
  • Mléko se šlehačkou a vanilkou šlehejte tak dlouho, než vznikne hladký pevnější krém. Ten dejte do vaničky nebo do formiček a nechte zmrazit. U tohoto způsobu nemusíte směs promíchávat.

Pro servírování zmrzliny použijte porcovače na zmrzlinu nebo zmrzlinové lžíce. Snadno tak naberete zmrzlinu do připravených zmrzlinových pohárů.

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

2 Comments

    • Dobrý den.
      Velmi děkuji za Váš příspěvek. Vámi jmenovaný výrobek neprodáváme a nemáme s ním žádné zkušennosti. Prodáváme zmrzlinovače firmy Bartscher, na které máme dostupný záruční a pozáruční servis. Naši technici jsou proškoleni přímo dodavatelskou firmou. Firma Bartscher existuje od roku 1878. Své výrobky zkouší a certifikuje podle německého zákona o bezpečnosti přístrojů a produktů GPSG.
      S přáním hezkého dne Eva Povová, redakce Gastrotip

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*